In Amsterdam zijn de huren van woningen in de vrije sector in een jaar tijd tot ongekende hoogte gestegen, terwijl de ontwikkeling in de rest van Nederland redelijk stabiel is. Dat heeft vier oorzaken.

In het vierde kwartaal van het afgelopen jaar betaalden huurders in de hoofdstad maandelijks gemiddeld 20,18 euro per vierkante meter, een stijging met 8,4 procent ten opzichte van een jaar geleden, zo meldt Pararius.nl, een onlinemarktplaats voor huurwoningen.

De gemiddelde huurprijs in Nederland steeg in dezelfde periode met 1,3 procent naar 12,49 euro per vierkante meter. In tegenstelling tot de huren in Amsterdam zijn die elders in Nederland sinds 2010 vrij stabiel gebleven.

Dat Amsterdam sterk afwijkt, komt volgens Pararius-directeur Jasper de Groot vooral door het gebrek aan betaalbare koopwoningen. Ook is er een tekort aan huurwoningen in het middeldure segment. Daardoor kunnen verhuurders al snel een huurprijs van boven de 1000 euro per maand vragen voor woningen die maar net in de vrije sector vallen.

Starters op de woningmarkt kijken bovendien vaker naar een huurwoning als alternatief voor een koopwoning in Amsterdam. “De zogenaamde fast movers –  dubbele, hogere inkomens met weinig of geen kinderen – ontdekken het huurhuis als alternatief. Een koopwoning is te veel een beslissing voor de lange termijn en dat botst”, aldus De Groot.

Ook beperkte financieringsmogelijkheden vanwege het ontbreken van arbeidscontracten voor onbepaalde tijd kunnen een reden zijn om te gaan huren.

Amsterdamse huurwoningen in vrije sector peperduur

Per saldo ziet De Groot vier belangrijke factoren die verklaren waarom de huurprijs in Amsterdam 62 procent hoger ligt dan het gemiddelde in Nederland.

1. De hoge prijs van koopwoningen in Amsterdam, die gevoed wordt door relatieve schaarste. Slechts 32 procent van de Amsterdamse woningmarkt bestaat uit koopwoningen, vergeleken met een landelijk gemiddelde van 60 procent.

2. Binnen de vrije sector is een groot gebrek aan huurwoningen in het middeldure segment tussen de zevenhonderd euro en duizend euro. Hierdoor kunnen verhuurders een huurprijs boven duizend euro per maand vragen voor woningen die maar net in de vrije sector vallen

3. Door het aantrekken van de koopmarkt verhuren minder particulieren hun woning. Omdat de populariteit van huren wel aantrekt, stijgt de vraag naar huurwoningen in de vrije sector

4. Het relatief grote aantal expats dat in de hoofdstad een woning huurt is mede verantwoordelijk voor het opdrijven van de huurprijs.

Centrum Amsterdam hoogste prijzen

Pararius heeft ook een onderverdeling gemaakt van gemiddelde huurprijzen per stadsdeel. Uit de grafiek hieronder blijkt dat wie niet per se in het centrum hoeft te zitten een betere kans maakt op een redelijke huurprijs. Zo ligt de prijs per vierkante meter in Amsterdam Noord bijvoorbeeld gemiddeld zo'n 7 euro lager dan in het centrum.

huurprijs-amsterdam

Andere grote steden: helft goedkoper

Tot slot de vergelijking tussen Amsterdam en de andere grote steden in Nederland. In Amsterdam liggen de huurprijzen gemiddeld 50 procent hoger dan in de andere grote steden. Utrecht is na Amsterdam de duurste stad om te huren in de vrije sector, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Eindhoven.

huurprijs-amsterdam-grote-steden